Activiteitenagenda Kids & Co


3de Advent

Start:13-12-2020
Einde:19-12-2020
23:59

Achtergrond en symboliek
De Germanen zagen deze tijd als een nieuw begin. Al 't oude werd opgeruimd, zelfs de vuren werden gedoofd en er werden nieuwe vuren aangelegd. Een nieuw begin. De strijd van Michaël is beëindigd.

De adventstijd begint op de 4de zondag voor Kerstmis. Het woord Advent komt uit het Latijn, van 'adventus', dat 'komst' betekent. Het is de komst van het licht op aarde, waaraan de adventstijd vooraf gaat. Advent; tijd van hoopvolle verwachting, stilte na de stormen van de herfst.
We zijn op weg naar de langste nacht. Steeds schaarser wordt het licht. In het meest noordelijke deel van Europa is het nu voortdurend nacht. De zon is er helemaal niet meer te zien (een belangrijke aanleiding voor het Sint Lucia-feest).
In donkere tijden word je als mens teruggeworpen op jezelf. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door wat er zich buiten je afspeelt, moet je je wel met de binnenkant gaan bezighouden. Wanneer je niets meer kunt zien (duisternis) en horen (stilte) rest je niet veel meer dan voelen. Door dit alles onder ogen te zien, door er innerlijk licht op te laten schijnen, kan daar zich wat gaan ontwikkelen.
Advent, de stille tijd, waarin het groeiend kaarslicht symbolisch is voor het innerlijk licht dat het aarde-donker kan overwinnen. Met de geboorte van het Kerstkind is dat innerlijk licht op aarde gekomen, om te groeien in de mensen.

De seizoentafel
Een hele belangrijke periode in de herfst is natuurlijk de Adventstijd. Op elke adventszondag kunnen er dingen uit één van de natuurrijken worden verzameld (gebruik een mooie nachtblauwe lap als achtergrond).
Op de eerste advent begin je met het mineralenrijk door mooie stenen of kristallen op de Seizoenstafel te plaatsen. Maak alvast een plaats voor het stalletje door op die plaats op de tafel de stenen te leggen.
De tweede advent is voor het plantenrijk; verzamel en plaats stukjes mos, een klein (dennen)boompje, verschillende planten of gedroogde bloemen.
Op de derde advent is er aandacht voor het dierenrijk; het landschap komt tot leven doordat de verschillende dieren (van hout, vilt of wol) er hun plaats zullen vinden.
Rond de tweede advent verschijnen ook Jozef, Maria en het ezeltje op het toneel. Via de schoorsteen, vensterbanken en kasten trekken zij door de kamer op weg naar de stal die op de seizoenstafel staat. Iedere dag of avond worden ze een klein beetje verplaatst. Vooral voor peuters en kleuters helpt het om zo de tijd tot kerst in te schatten.

Activiteiten
Op veel Vrije Scholen is het gebruikelijk om voor de kinderen een Adventstuin te maken. Dennegroen ligt in de vorm van een spiraal en binnenin brandt het licht (in de vorm van een grote kaars) waaraan elk kind zijn kaarsje (een kaarsje van bijenwas, gestoken in een mandarijntje) mag aansteken.
Zo maakt ieder de beweging naar binnen en vindt daar het licht.Terug naar overzicht